Framtidssäkerhet

Att vara framtidsäker i sin telefoni betyder INGENTING! För många av oss är framtidsäkert att telefonilösningen ska vara kompatibel med Office 365, Lync eller liknande system. Lösningen ska vara IP-baserad eller mobil. Glöm det! Hur vet du vad Microsoft har för planer för Office 365? Jag vet det inte och då spelar det ingen roll om telefonisystemet stödjer det just idag. Det är ju inte framtidsäkert på grund av det!

Jag ska nu ge dig hemligheten till framtidssäkerhet! Obundenhet! Det är hela svaret! Välj en leverantör som kan ge dig flexibiliteten att byta din telefonilösning under avtalstiden. Visst låter det enkelt? Alla som har gjort det vet att det inte är enkelt men låt oss inse sanningen, din organisation och din verksamhet förändras och så gör även ditt telekomlösningsbehov.

Du vill alltså arbeta med någon som kan förändra din telekomlösning på grund av att du växer eller skär ner, när du byter dina affärssystem osv.

Funktion och kvalitet

Nu börjar det bli mer intressant, det är nu du förhoppningsvis börjar utveckla din verksamhet för det den ska vara bra på, din kärnverksamhet! Den vanligaste fällan som du som upphandlare går i är att inte tänka i nya banor. Du väljer då att spegla den nuvarande funktionen som finns i er telekomlösning.

Kvaliteten blir oftast lidande på grund av att du som upphandlare handlat på pris. Att handla på pris kan således bli ödesdigert för en organisation då hela er kundupplevelse blir lidande och ni blir mindre framgångsrika internt. Ekvationen blir då: Billig telekomlösning à Dålig telekomlösning à Dyr telekomlösning. Jag pratar då inte dyr i hänseende till investering alltså jämförelsen mellan billig kontra dyr telekomlösning utan det blir dyrt för att du tappar affärsutveckling, tillväxtmöjligheter, kundnöjdhet och bolagsvinst! Det är ju just detta som är det viktiga att du affärsutvecklar din kärnverksamhet!

Affärsutveckling av din verksamhet via telefoni/växel

Hur många av er tänker på detta? Är det ens möjligt!?

Ja det är möjligt och det ställer krav på den säljare/representant som ni pratar med. I princip alla telefoni/växlar kan bidra med affärsutveckling men frågan är om människan/företaget som ska hjälpa dig med detta kan förstå din verksamhet så pass mycket att ni tillsammans kan affärsutveckla verksamheten tillsammans. För att göra detta krävs att vi tillgodoser de viktigaste parametrarna för er verksamhet:

Er kundnöjdhet!

Bemötande: Har du ett välkomstmeddelande? Nöj dig inte med att någon läser upp det. Det ska vara toppkvalitet. Rösten ska vara perfekt, helst inspelad av en utbildad skådespelare, personen ifråga ska låta positiv och ge ett varmt intryck oavsett vad budskapet är, i detta fall är meddelandet att det är stängt vilket inte är positivt i sitt budskap men vi får intrycket av att så är fallet.

Ljudspelare

Hamna rätt: En kund vill snarast möjligt hamna rätt när man ringt till företagets huvudnummer. Om du och din säljare väljer att ha ett menyval tänk på följande sätt. Vad vill de flesta kunder som ringer in. Om fallet är att de oftast vill prata med service och support så SKA denna ligga först! Försäljning ska i detta fall inte ligga som första val bara för att du som kund önskar att så vore fallet!

Ingen kund vill ha för många val! Tryck 1 för, tryck 2 för osv är superbra för att minska arbetsbelastningen men det är inte bra om en kund ska lyssna på val i 2 min innan rätt val blir presenterat.

Slippa vänta: Klassiskt fel i många telekomlösningar. Den är programmerad för att ha stora köer. Inga kunder uppskattar att vänta. Ha hellre en liten kö med meddelande som berättar att vi just nu inte kan ta emot ert samtal, var god försök senare än att en kund ska behöva vänta i 30 minuter. Kunden kommer då att lägga på luren och intrycket är att ni är oseriösa!

Bygg ert varumärke via växel och sälj mer!

Har ni kampanj på något, vill ni förmedla något? Exempelvis huvudnyheten på er hemsida! Meddela detta på i talsvar/menyval på växeln när kunder in! Var försiktig! Ska man lägga in detta meddelande så ska det ligga när man valt normalt sett positiva val redan, exempelvis försäljning. Det kan vara provocerande för en kund som har problem och kommer att välja service och support att få höra: – Just nu har vi även erbjudande på den här produkten!

Alternativt så kan du bygga goodwill för ditt bolag i början men då får det inte vara ett konkret erbjudande till kunden utan exempelvis, -Välkommen till bilhandlaren, visste du att vi just nu skänker 100:- till barncancerfonden varje gång du provkör något av våra fordon.

Spara tid internt och spara eller tjäna mer pengar!

Alltså, vi har redan konstaterat att din affärsidé inte är att spara pengar! Garanterat är oavsett det dyraste du har inte din telekomlösning utan antagligen dina anställda!

Tänk till! Vad är den vanligaste frågan ni får in på exempelvis växeln? Exempel på detta är butiker och showroom där en vanlig fråga är, -Vad är era öppettider? Har ni öppet på lördag? Lägg då in som förstaval på växeln vill du höra våra öppetider, tryck 9! Vips så har vi sparat tid och pengar på våra anställda. Framförallt har vi skapat tid att TJÄNA pengar istället!

Service och Support

Vad kan du förvänta dig? Det säger sig själv, – om du handlar på lågt pris så kommer din service och support att vara sämre. Det finns inte ekonomi att serva och supporta en kund som inte har betalt för det. Du får helt enkelt det du betalar för och om du handlar på en soptipp så lär du komma hem med sopor! Det är också viktigt att du som upphandlare ser säljarens/representantens passion, handlingskraft och ansvar. Detta ger ju en fingervisning av vad du kan förvänta dig.

Säljare/representant (personlighet)

Välj din leverantör utifrån vem som erbjuder lösningen. Vi hoppas att denna person visar upp leverantörens värderingar och vad du kan förvänta dig. Tänk också på att du ska arbeta med denna person under en lång tid. Har ni inte roligt tillsammans så kan ni ju strunta i det!

Sammanfattning

  • Sluta handla på pris! Varför kan du handla en tjänstebil som tillgodoser transporten av EN enskild individ för 300 000 SEK men du ramlar av stolen när din telekomlösning kostar 150 000 SEK som tillgodoser hela bolaget med daglig kommunikation och ökar dina kunders upplevelse av ditt bolag!?
  • En dyrare telekomlösning är inte samma som en billig, lika lite som att en BMW och en Dacia är samma sak. Ändamålet är samma men det är inte samma sak!
  • Flexibilitet! Handla en lösning utifrån någon som erbjuder flexibilitet att ändra hela lösningen under avtalstiden.
  • Ställ krav på att säljaren ska förstå er verksamhet och samarbeta för att stärka ert varumärke, öka kundupplevelsen och tjäna mer pengar inom er kärnverksamhet!
  • Arbeta med en leverantör som ger dig glädje, där ni tillsammans har roligt med att hela tiden förbättra telekomlösningen!