En bekännelse om kriminell aktivitet…

Jag heter Jakob Svärd och det är jag som skriver alla texter, står bakom alla artiklar och krönikor som släpps under Telisols namn. Jag är även grundare till bolaget. Idag har jag gett mig själv en skriftlig varning för tjänstefel, eller rättare sagt, jag har tvingat vår VD att utfärda den åt mig.

 

Ett Riff på Tage Nilssons i Höllviken

Ett Riff på Tage Nilssons i Höllviken

Här började och slutade min brottsliga karriär*. Jag tror att jag var 4 år, jag var med min mamma Eva och handlade i en liten, numera nerlagd, närbutik i Höllviken och jag frågade min mamma om jag kunde få ett tuggummi (Riff hette det, kostade 25 öre och var fantastiskt gott, börja tillverka det igen snälla!) Min mamma sa nej, men jag stoppade det i fickan.

När jag kom hem började jag gråta och erkände. Min mamma åkte ner till affären tillsammans med mig och jag fick lämna tillbaka det. Skammen var ENORM!

Kriminalitet, lögner och stöld lönade sig helt enkelt inte i min familj.

* Fan, nu ljög jag! Jag har stulit en legomotorcykel från min kompis Jon i ungefär samma ålder. Även denna tvingades jag lämna tillbaka.

 

Varför får jag denna varning?

Jag har använt en bild på Telisols hemsida som vi/jag inte hade rättigheten till.

Anledningen till att jag således MÅSTE utdela varningen till mig själv är p.g.a. följande:

Vi arbetar i en bransch som alla älskar att hata. Vi förekommer på internet för minsta misstag, vi luras, bedrar och är bluffbolag!

Jag har sedan ett halvår tillbaka tagit på mig rollen som främst på barrikaden, -Vi, Telisol ska förändra detta! Vi ska fortsätta vår verksamhet men vi ska sikta på att ha 100% nöjda kunder, det ska inte skrivas något negativt om oss. De kunderna som är missnöjda ska vi i största möjliga mån hjälpa, alternativt försöka ångra och backa affären om det är juridiskt möjligt.

Det är således inte okej för en anställd på Telisol att skada branschen eller varumärket Telisol och detta skulle leda till en skriftlig varning för en anställd på Telisol.

Jag har med min försumlighet gett bilden av att Telisol som organisation stjäl bilder och kränker andras rätt till eget material osv.

varning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad hände och hur gick det

Innan du läser vidare så vill jag påpeka att jag med denna text inte på något sätt förlöjligar det inträffade eller vill ta bort allvaret från situationen med referenser som tuggummi och en ärlig uppväxt, jag är alltså inget offer!

När jag tog/fick uppdraget att göra om Telisols hemsida, grafiska profil och varumärke så plockade jag fram ett par bilder som jag visade internt för ledningen för att beskriva budskap och bildton/språk. Här dyker ett självporträtt av fotografen Bernt Carlzon upp för första gången, tro mig, jag önskar att jag kunde visa er bilden här (men det kan jag naturligtvis inte göra) för bilden är så jävla bra och Bernt som är 72 år gammal är galet snygg och dessutom en fantastisk fotograf

När jag påbörjar bygget av hemsidan så handlade jag samtliga bilder från Fotolia men nu händer det, Bernts bild kommer med i ”klara bilder”. Jag har inte en tanke på att denna bild inte köpts in för kommersiellt användande.

Jag vill förtydliga att jag hittade bilden på Google bildsök och inte på någon av Bernts hemsidor, jag hade inte en tanke på att det var en konstnärsbild eller liknande.

Eftersom bilden är älskad av mig med flera så fick den pryda 2 artiklar, en som handlade om Telisols värderingar och en som handlade omvälgörenhetsprojektet Telisol Outlet. Jag delade dessutom artikeln via Facebook och då tar Facebook med bilden automatiskt.

Hur upptäckte jag misstaget/stölden?

Jag har ett plugin på vår hemsida som ger mig statistik och visar var besökare kommer ifrån och jag ser då att det börjar komma in besökare från en fotosida. -Vad i helvete tänker jag. Jag går in på sidan och ser att Bernt fått information om att vi olovligt använder hans bild och dessutom så har andra personer kommenterat inlägget med – Det är för jävligt, sått åt dom, dom är ändå bluffbolag och de stjäler bilder. Här kommer min enda dementi! Nej! Det är vi inte och vi stjäler inte bilder. Det är jag som har gjort det, Jakob Svärd, inte Telisol AB! Visst är det den juridiska personen Telsol som blir skyldig men snälla, döm inte Telisol för mitt misstag.

 

Här får jag panik!

Jodå! Så var det, jag fick panik. Inte för rädslan om rättighetskonflikt om bildens användande utan för att jag kände att jag gjort människor illa och framförallt Bernt. Jag inser att bilden dessutom är tagen av Bernt i ett personligt, politiskt syfte, nämligen munkprotesterna i Tibet och riktades till en kinesisk talesman vid namn Jiang Yu. Prata om övertramp!

Jag blir stressad, jag börjar plocka bort bilden, jag letar efter sätt att få kontakt med Bernt. Jag hittar först bara honom på facebook och framför min ursäkt via meddelande och hittar sedermera telefonnummer och ringer.

Bernt visar sig vara en enormt sympatisk människa, bilden gjorde honom så att säga rättvisa då jag pratade med honom i telefon. Bernt är dock tydlig, -Man får inte stjäla en bild oavsett syfte och ändamål och jag kan bara hålla med!

 

Sammanfattning och ursäkt!

Man säger att man inte ska gå i försvar när man gjort ett fel och jag hoppas att ingen tolkar det så. Jag är en känslomänniska och natten till idag har jag mer eller mindre legat sömnlös, jag är en person som gisslar mig själv för saker som inträffat och som hamnar utanför min kontroll.

Jag känner mig därmed tvungen att be följande personer om ursäkt!

Bernt! Återigen, jag hoppas att du inte ser mig som en bluff eller som tjuv. Det är jag inte, men jag rättfärdigar inte misstaget och som du vet vill jag kompensera dig för det inträffade och jag önskar också köpa rätten att använda bilden på de ställen där vi använde den.

Alla på Telisol! Förlåt! Jag satte oss i en situation som jag själv förespråkar att vi inte får hamna i. Denna artikel och varningen är det enda jag kan göra för att visa er att jag försöker leva som jag lär!

Detta ska också ses som principen för hur vi arbetar på Telisol, – Alla människor kan göra fel. Det viktigaste är att vi är medvetna och försöker ta ansvar för de fel vi gör och strävar efter att bli bättre!

 

Jakob Svärd, Malmö, 2014-10-29