Det var här i det rummet som du ser på bilden som det en gång började, historien som berättats så många gånger att de som var med från början kanske börjat tröttna på den. Det var här Jakob träffade vår varma, fina ekonomichef, Güzel för 2 1/2 år sedan. Det var på den anställningsintervjun Jakob tvingades åsidosätta den enkla vägen att välja någon annan för rollen som ekonomiansvarig på Telisol, Telekombranschens rebeller.

Allt hängde bara på språket, inte språket i form av ordförråd eller grammatik utan det kommunikativa språket. Den ekonomiska biten hade hon redan, dubbelt upp dessutom då Güzel hade examen både i Sverige och Turkiet. Men nog om detta, Historien om mötet mellan Jakob och Güzel finns beskrivet i andra av våra krönikor och nyheter, det har varit i TV och i radio, i fler tidningar än vad både Jakob och Güzel kanske har orkat. Vår VD Patrik Södergren som också agerade bollplank i hur vi skulle lösa situationen som uppstod efter att Jakob och Güzel bestämt sig för att utbilda henne med logoped under arbetstid. Nu var det inte det denna lilla text skulle handla om, utan det faktum att Självbildarna är nominerade till mångfaldspriset på Malmö Näringslivsgala.

Av någon anledning så väljer Jakob Svärd och Michel Massadakis, grundare till Telisol, att denna dag möta en journalist som ska göra ett reportage om Självbildarna på just Telisol. Ett företag de inte arbetat i på mer än 2 år. ”Det känns lite konstigt att vara tillbaka, det var liksom här den vansinniga idéen började”, säger Jakob Svärd. Michel menar att det han minns var att han inte fattade vad Jakob yrade om när han ringde och berättade vad han och Patrik kommit på att man skulle göra. Inget ovanligt förfarande om man känner dessa tre individer. Jakob sprutar idéer, Michel är pragmatisk, realistisk och Patrik är länken som får dem att tala samma språk.

Men är detta egentligen Självbildarnas nominering? Ja, det är det naturligtvis men det är också Telisols. Utan Telisol hade Självbildarna aldrig funnits. Så många människor hade inte fått hjälp att komma in i det svenska samhället om det inte vore för att Självbildarna kunde ta form i Telisols kultur. Så har Telisol alltid varit, som en liten inkubator för nya idéer, både internt och externt.

Vi på Telisol vill gratulera Självbildarna till nominering, vi vill tacka Güzel för att hon med sin brytning indirekt visade att det fanns ett problem som måste lösas och som går att lösa!

Vi vill också tacka oss själva, Telisol. Det är fan osvenskt att göra det men det är det vi gör. Vi säger Grattis till Telisol, grattis för att vi är så himla bra!